CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, September 9, 2011

mujahadah~Bismillahirrahmanirrahim....
Apa khabar hati?
Masihkah ia seperti embun?
Menunduk tawaduk dipucuk-pucuk daun..
Masihkah ia seperti batu karang?
Berdiri tegar menghadapi gelombang ujian,
Apa kabar iman?
Masihkah ia seperti bintang?
Teranng benderang menerangi kehidupan..
Apa khabar saudaraku?
Dimane saudara berada moge sentiasa dirahmati Allah... 


      Ya Allah..sungguh beratnye ujianMu padaku.Malunya diri ini tatkala merintih menghadapinya..Dimane kesabaranku? Dimane imanku? Dimane kekuatanku? Sungguh!aku kecewa dengan diriku..Ku cuba pasakkan dalam hati moge sentiasa sabar dalam mengharunginya agar diriku layak untuk termasuk golongan yang sabar..Tetapkan keimananku ya rabb.Saat ku difitnah,aku cuba mencari teman yang bisa menerangi hatiku dengan kata-kata motivasinya." Biela,sabarlah..la tahzan...innallaha ma'ana"..Masya Allah.sungguh aku terharu dengan bicaranya..Syukran ya sahabatku..Waktu ku menerima ujian, aku menangis pilu..nak dilempar dimane kesedihan ini? Hanya itu yang terlekat difikiranku.MaSYA Allah,malunya aku bila teringat kembali.


Sahabat, apa yang cuba biela sampaikan di sini ialah sabarlah dalam menghadapi ape2 ujian..jangan lupa ujian itulah yang akan menetukan apakah iman anda kental walaupun diuji dengan seribu satu masalah n fitnah..Tenagkan fikiran anda..lapangkan dada dan terimalah hakikat yang sebenarnya.Di sini biela ingin kongsikan kata-kata semangat dan impian untuk mujahadah akan segalanya..
" Biela..sabar dalam melakukan ketaatan dan sabar dalam meninggalkan kemaksiatan! Mujahadahlah.." 
itulah nasihat seorang teman kepadaku yang mengiringiku sampai ke hari ini..Syukran sekali lagi kepada semua sahabat-sahabatku..

Saat Allah mencintai seseorang,tmpat pertama menerima sentuhan cinta itu ialah hati mereka.Disitulah Allah melenyapkan rasa putus asa dan kesedihan akibat dosa mereka,kmudiaN digantikan dgn harapan dan keinginan utk berubah menjadi insan bersih...Hati kita seeloknya selalu berbisik:
"Aku tau bila Allah mencintaiku iaitu saat ku membenci segala kejahatanku"

"berpenat lelahla krna sesungguhnya kesenangan itu slpas kesusahan,jgn berduka cita kerana hidup ini meletihkan,sebab demikianlah hidup ini diciptakan.." 
~Imam Syafie~

Hadapilah setiap ujian yg mendatang dgn tenang dan menganggapnya ujian itu jalan kita menuju syurgaNya. Dia tdak akan mguji hambanya seandainya Dia tau kta tdak mampu tapi kita dberi ujian bersyukurlah dgn sbnarnya krana e2 dia menandakan amat menyayangi kita..walau peritnya ujian walau pahitnya derita walau sakitnya jiwa walau pedihnya hati ibarat dlukai dgn garam tapi ketahuilah.setiap ujian e2 mgharapkan kemanisan imanyg tiada nilainya.sukar ditafsirkan oleh hati sukar dgambarkan dgn mata..fahamilah sakit e2 sebanarnya penawar segalanya..Bersemangatlah..

bile org lain ditimpa ujian, mudahnya kite menjadi pengubat..tapi bile diri sendiri yg diuji, rasa terduduk je kan?? Moge Allah redha dan kasih dengan kita semua..insya Allah..biela akan cuba untuk menjadi yang solehah.sesolehah mungkin untukmu yang bergelar pemilik hatiku...Redhakanlah kami..Amin ya Rabb..Tabahkan hati-hati kami...0 comments: