CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, November 12, 2011




" sebelum tidur, maafkan kesilapan orang lain 
kepada kita dengan harapan 
Allah akan memaafkan kesilapan kita 
pada orang lain..."
wallahualam...





Friday, November 11, 2011

doa~

Bismillahirrahmanirrahim....


rase nak berkongsi doa lagi hari ni...


doa lembutkan hati suami...
" Ya Allah...Engkau lembutkan hati suamiku sebagaimana Engkau lembutkan besi kepada Nabi Daud a.s..."
baca doa ni tiap malam pastu hembus kat tengkuk suami kita time die tido...insyaAllah doa ni dapat lembutkan hati suami dan elakkan isteri kena hempuk ngn lesung batu kalo masak tak sedap...jangan terlebih bace lak..kang kalo suami kite jd lembut betul2 cam mak nyah tu, xdapek den nak nolong!~~dan pastikan suami kita tak tahu doa ni..sbb kalo die tahu nti die bace, hembus kat kita plak..tujuannya nak lembutkan ati kita mintak bukak cawangan baru atau ayat mudahnya mintak kawin lain...sudahnya nti duwe2 dok hembus2, smpai basah kuyup katil tu..takpun nti tiap malam kita dok berbaloh suh pasangan kita tido dulu sbb nak hembus kat tengkuk die.."ayang tido la dulu.." " alaaaa..abang la tido dulu..." last skali smpai ke pagi la dua2 tak tido....hakhak~


doa lembutkan hati jugak...
"birizli tahaza murtasilun bibayyidu watasarrahu ..."
doa ni lembutkan hati suami, lembutkan hati org lain pn boleh..contohnya kalo kita nak mintak pape, mintak kerja ke..kita baca doa ni pastu hembus kat org tu..tapi hembus slow2 jela eh..xpayah nk over puhh2 sampai air liur, kahak2 ijau tu pn terpercik skali kuar...


selamat beramal!! =)


owh satu lagi sebagai tambahan...terbace page ustaz azhar idrus..ade org tanye pe hukum suami berkire ngn isteri..ni jawapan ustaz...






kesimpulannya suami yang berkira tu adalah suami yg BODO lah kan?? saya tak cakap...ustaz yg cakap =p





ruqyah dalam Al-Quran~

Bismillahirrahmanirrahim......


sobahal khair!!! pagi yang indah! sobahan nur!!..pagi yang bercahaya!! =)
alhamdulillah....syukur kepada Allah kerana masih memberi peluang kpd kita membuka mata hari ni dan meneruskan ibadah sebagai hambaNya...


ari ni biela nak berkongsi sedikit tentang ruqyah ataupun jampi berlandaskan Al-Quran...
actually masa cuti yang lepas biela tgk program Al-Kuliyyah TV3..setiap jumaat kul 5 ptg..time tu deme crite pasal ruqyah utk menghadapi sihir atau gangguan-gangguan halus ni..
jad, biela nak share info yg biela dapat masa tgk program tu..ari tu xsempat nk capai kertas salin pe ustaz tu ckp, so biela men taip ngn hp je...heee~


surah Al-Baqarah ayat 102...
utk menghindarkan dan menghalau jin yang mengganggu suami isteri dan mengacau rumah tangga....kalo rumahtangga tu sentiasa panas je, gaduh memanjang, ade yg xkena, seeloknya baca lah ayat ni..kerana mungkin rumahtangga kita diganggu oleh jin...


surah Al-Hashru ayat 21...
ayat ni adalah pendinding diri kita dari disihir, disantau atau saka...


surah Al-Isra' ayat 70...
ayat ni juga utk elak diri kita dari disihir, disantau diganggu makhluk halus dan sebagainya..eloklah dihafal dan dibaca setiap hari macam ayat di atas td...


hasbiyallahu wani'mal wakil..la khaulawala quwwatailla billah..
ayat ni plak elok diamalkan dan dibaca jika kita dilanda musibah, menghadapi masalah atau ade bala bencana menimpa....biela xigt maksud ayat ni..tapi mmg biela penah terbaca dalam buku La Tahzan yg menggalakkan kita membaca ayat ni ketika ada masalah atau bersedih..
senjata umat Islam yg paling kuat adalah dengan DOA!!~ jadi jangan risau la if bapak jin, atok jin, moyang jin ke kaco kita..insyaAllah dengan kekuatan ayat2 Al-Quran ni, deme yg moyang jin tu pn lari terkencing2 sbb takot...


same gak macam azan...anda tahu tak sebenarnya setiap kali azan, syaitan sume lari bertempiaran melanggar bukit2, gunung2 smpai kaki tangan, tulang belulang syaitan tu patah remuk...jadi bayangkan 5 kali azan setiap ari, habis badan diorg ni cedera parah....dan ubat bagi luka2 syaitan dan jin ni adalah air kencing dari orang yg kencing berdiri..sbb tu kite kena kencing duduk!! kalo kencing berdiri, secara tak sengaja kita dah bagi penawar kat setan2 tu..nauzubillah....


satu lagi, masa ceramah tu ade penonton tnye cara2 utk pagar umah kita dari gangguan jin...jawapan ustaz tu senang je...cara die adalah mendekatkan diri kita pada Allah...kalo dah tuan rumah tu pn tak smyg, mengaji pn kadang2, berzikir jarang2, Quran atas almari tu pn dah jadi suci dalam debu, berhabuk sbb tak pernah bace, same lah perangai tuan rumah tu ngn jin..so bakpenye nk ayat2 pendinding rumah plak...hakhak...gurau kasaq gak ustaz tu....sempoi giler...tapi jawapan tu mmg absolutely true lah kan...nak pendinding rumah, pendinding diri, kite kena la dekat ngn Allah...kalo kite dekat ngn Allah, syaitun pn panas nk dok dekat ngan kite..wallahualam....


renung2kan dan selamat beramal~~~ =)



Thursday, November 10, 2011

selawat~

Bismillahirrahmanirrahim.....


study sambil dengar lagu Binnabil Huda...biela ade gak post lagu ni kat FB smlm...dengar2 lagu smbil berselawat..best ape...kalo nk harap kite berselawat sndiri, kadang2 terlupe kan...so, meh kite berselawat ikut lagu..=)


Nabi s.a.w bersabda : " Orang yang lebih berhak mendapat syafaatku pada hari kiamat ialah orang yang lebih banyak selawatnya kepadaku.."
( Ibnu Mas'ud r.a )


Nabi s.a.w bersabda: " Sesiapa yang berselawat kepadaku dengan sesuatu selawat, sentiasalah malaikat berdoa untuknya selama ia berselawat kepadaku ; oleh itu terpulanglah kepada seseorang itu sama ada hendak berselawat sedikit atau banyak .."        ( Amir bin Rabiah)


subhanallah....kita taknak ke nanti di padang masyar dalam berjuta-berjuta, berbillion umat, Rasulullah datang memanggil nama kita, menyapa kita dengan wajah tersenyum kerana kita ni banyak berselawat kepada Baginda?? masyaAllah...sesungguhnya kami merinduimu Ya Rasulullah....
moga kite tergolong dalam kalangan umat yang mendapat syafaat Rasulullah...moga dengan syafaat Rasulullah itu akan mengurangkan berat hukuman kita ketika dihisab di akhirat kelak...insyaAllah..ameen...ayuh berselawat!!!! =)

Wednesday, November 9, 2011

Bismillahirrahmanirrahim....


biela nak hadiah kan lagu ni utk sahabat2..tajuk die RINDU AKHIRAT..pernah dipopularkan oleh kump Al-Anwar...lagu lame ni sebenarnye....zaman2 Nadamurni Al-Arqam dlu ..sedih lagu ni..sayu je..jom dengar~~


video

ni plk lagu NUN DI SANA..by kump Rabbani..
biela suke lagu2 Arwah Ustaz Asri..sbb suara die best...sayu je...


video

ni plak lagu MENTARI HDUP..penyanyi asal kump Syifa..tapi telah diberi nafas baru oleh kumpulan Heikal~~


video

ni plak lagu faveret biela...BINNABIL HUDA by UNIC...


video

AHLAN BINA plak...by FAREAST


video

Tuesday, October 18, 2011



Bukan TIDAK SUKA..bahkan jauh sekali ingin MEMBENCI, saya cuma TIDAK KUAT ingin menolak rasa yang kadang-kala menerpa..lantas kerana itulah saya MELARIKAN DIRI kerana saya tahu saya bukanlah SRIKANDI yang TEGUH imannya di hati..saya cuma HAMBA yang kadang-kala jatuhnya tidak diingini, saya tahu amat SUKAR bagi kamu untuk mengerti..andai kamu ingin melarikan diri, tiada lain saya HARAPKAN melainkan diredhakan hati kerana saya tahu RENCANA Illahi adalah sebaik-baik KETETAPAN buat diri..✿~


Lantas, SIAPALAH saya untuk MENYANGGAHI? Andai ingin MENANTI..janganlah kamu MERAPATI kerana saya pasti MENJAUHI..bukan kerana membenci tetapi kerana saya bukanlah srikandi yang TEBAL imannya di hati..buat HATI yang MEMAHAMI, pergilah di kau mencari REDHA Illahi..izinkan saya menjaga hati ini....dan terima kasih kerana MEMAHAMI..

cintai dia dalam diam...tak perlu lafaz dengan kata-kata, serlahkan dengan perlakuan..hingga menimbulkan fitnah...
tapi biarlah hanya kita, Allah dan dia mengetahui...





Saturday, October 15, 2011

sweet~~ =)

Bismillahirrahmanirrahim....


biela cume nak kongsi satu kisah yg biela rase cam comel je..hakhak~~
jom2 bace~


MENYESAL KAHWIN..............


Ini cerita aku.. Aku (bukan nama sebenar) baru 
je kawin, ngan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pon dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape. Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha. Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound. “Jom la bang tido…”. Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni.



Kesian kena buli..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape. Boleh makan best2, sebab beli kat kedai.. Tapi skarang, huhu..

Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la.. Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak.

Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia.

Arghh,nyesal giler kawin..



Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape.. Kira berbelanja tanpa waswas la. Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata. Hohoho.. Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli. Tade dalam list, tak leh amik!! Dah la berejam-jam pusing.. Leceh tol la orang pompuan nih. Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, nyesal giler kawin…

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat.. Ala Korea bleh, ala Carles Puyol (Kapten Barcelona) pon bleh buat, tade orang sound. Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound.. Dia kata x hensem la, x kemas la.. Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh.



Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..) ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..). Ape lagi, menjerit la aku kat situ.

Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi..

Arghh first time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit wooo bini aku cubit. Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..



Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri..

Sume dah ready made. Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket.

Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha.

Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..). Pastu baju2 bergelimpangan atas katil. Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang… hehehe.



Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je.. Yela, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe.. Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..

Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la.. Maklum la dah ade ‘PA’.. Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku.





Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran.. Hmm sejuk hatiku. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ade yang tolong ingatkan. Ini la

pentingnya cari isteri yang solehah!



“Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat

Boleh la abang bangun awal-awal pagi

Then kita solat Subuh sama-sama..



Tapi kalu abang tak bangun gak,

ayang cubit je pehe abang

abang xkan murka..



Lagi abang sayang ade la..



Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana jaga makan minum abang

Tengok skarang abang da nak gemok da

Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..



Ke memang nak abang jadi gemuk ni?



Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?

Jangan bimbang atau ragu okeh,

Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..



Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana tolong iron baju abang

Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju

Jangan risau la nanti abang potong rambut..





Skarang abang dah tak selekeh macam dulu

Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang

Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge”

Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!




Sunday, October 9, 2011

miow2~~ =)

Bismillahirrahmanirrahim....


lalalalla..g tesco, sempat beli makanan kuceng!!~
malam ni ade 4,5 ekor tetamu dah tunggu depan bilik mintak makan..
aishhh~~
kak zura kate, memberi makanan kepada haiwan adalah sedekah dan dapat pahala..
sbb binatang tu mendoakan kita!! wallahualam...
miow2~~~



kite nak mintak makan cikit boyeh??
plishhhhhh2!!!~~ 
miowww2~~


Saturday, October 8, 2011

la tahzan~~

Bismillahirrahmanirrahim....



Jika kita bersabar dan menerima ketentuan Tuhan, seorang lelaki yang baik akan didatangkan kepada kita juga. Lelaki yang baik itu tidak turun dari langit. Lelaki yang baik itu juga tidak semestinya datang dengan kepala berketayap, janggut selambak atau harta membuak-buak. Tetapi lelaki yang baik, jika Tuhan mahukan dia menemani kita sepanjang hayat, membimbing kelakuan kita, menjaga kemurnian kalbu bersama-sama, mendidik, membuka jalan agar kita dapat memperdalam selok belok agama yang barangkali selama ini hanya menjadi pakaian dan lencana, dan memberikan kita zuriat yang halal lagi dirahmatiNya. Dia akan datang apabila tiba masanya. Lambat atau cepat.


Tulang rusuk Adam yang hilang, biarlah dia yang mencarinya sendiri. Hawa pula, tunggulah dan bersabarlah, tak perlulah kamu yang mencari Adam. Kerana kamu tetap tulang rusuknya yang hilang, dia akan datang mencarimu
dan mengambilmu suatu ha...ri nanti. Apa yang boleh kamu usahakan Hawa ialah berdoa agar Adam yang datang itu adalah Adam yang beragama, beramal dengan agamanya dan punya akhlak yang baik. Dengan kata lain dapat membimbing kamu ke jalan yang lurus untuk ke syurga...



Friday, October 7, 2011

smile~~ weeeeeeee~~




SENYUM...
TAK PERLU KATA APA-APA..
AHAKS~~
OK..NYTE2 ^__~



Wednesday, October 5, 2011

maafkanlah~~

Bismillahirrahmanirrahim....



orang yg tidak memaafkan, akan sentiasa 'diikat' oleh orang yg tidak dimaafkannya... maafkanlah dia, nescaya kau akan terlepas... kau akan bebas daripada terus mengingatkan kesedihan, kekecewaan & kemarahan yg dilakukannya ke atasmu... kerana dgn mengingatinya itu sakit... oleh itu maafkanlah!! nescaya engkau akan sihat dan akan bebas dari dibelenggu kisah lalu yang menyakitkan itu~~




Tuesday, October 4, 2011

tetaplah duhai hati~

Bismillahirrahmanirrahim....


ya Allah...
Kau tetapkanlah dan jangan lah Kau bolak-balikkan 
hatiku ini lagi ya Allah..
ameen~~

tetibe rase nak baca doa ni..




Setiap DOA akan dimakbulkan jika dibuat bersama dengan solat sunat 2 rakaat, sedekah Al Fatihah kepada Rasulullah SAW dan sahabat serta umat islam semua dan niat. InsyaAllah..Allah itu MAHA mendengar dan MAHA Pengasih pada hambaNya..AMIN


ya Allah....
sesungguhnya Engkau mengetahui segalanya yang di dalam hati ini ya Allah...maka aku mohon Kau permudahkanlah......


jihad yang terbesar adalah JIHAD MELAWAN HAWA NAFSU...



Saturday, October 1, 2011

appreciate~



Bismillahirrahmanirrahim...


nothing to say about...dear fellow......
please appreciate your precious life given by Allah...
fullstop!~~















Thursday, September 22, 2011

~ ujub, takbur, riak, bangga diri ~

Bismillahirrahmanirrahim....


A : amir, jadi imam eh?
B : eh xpe2..bg org lain la..sy jd makmum je..
A : laa, ko la jadi imam..bacaan ko sedap, berlagu, tajwid pn tepat..
B : yela...

~“Satu maksiat yang menyebabkan kamu merasa kerdil, rendah diri, hina dan hancur hati (kerana penyesalan dan taubat) lebih baik dari melakukan taat yang menjadikan kamu merasa agung, bangga dan hebat (sehingga tahap ujub)” -Syeikh Ibn Atoillah As-Sakandari-" ~


dlm hidup ni kdg2 ade sesuatu amalan yg kita buat tu selalu dipuji, dipandang tinggi, dimuliakan sehingga hati manusia ni terkadang ade terjentik perasaan ujub, riak tu..contohnya macam peristiwa yg berlaku dlm situasi biela kat atas ni..
tamo la ckp panjang...cume ape2 pn amalan baik yg kita lakukan dlm hidup ni, biarlah Lillahita'ala...taknak la kita berbuat amalan kerana ingin dipuji, disanjung, dipandang mulia dan sebagainya..nanti amalan kita akan jadi sia-sia je..nauzubillahi minzalik...ikhlaskanlah hati dalam berbuat kebaikan..semoga amalan kita diterima oleh Allah..insyaAllah....


"Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima?" -Saidina Ali-

"Janganlah kamu anggap dirimu bersih, Dia tahu benar siapa yang bertaqwa di antaramu..." (An-Najm: 32)


wallahualam~


syukur~

Bismillahirrahmanirrahim....


"Jika kita tidak dapat apa yang kita nak, maka kita haruslah menerima dan bersyukur dengan apa yang kita dapat..."


still remember???
Allah does not love sins, but Allah loves to forgive..
Allah does not love the sinner, but Allah loves the repenter..
U ask, HE gives..
U cry, HE listen..
U call, HE runs..
U sin, HE forgives..
U repent, HE forgets..
U knock, HE opens..
U attend, HE welcome..
U request, HE accepts..
U plea, HE resolves..


Everything U do, is about U! and everything HE does, is about U!!
thus which of Allah's favours can U deny???


ya Allah..jadikanlah kami hamba-hamba yang sentiasa bersyukur dengan pemberianMu, redha dengan ujianMu dan pasrah dengan ketentuanMu...ameen~~


*** baru pas habis meeting dgn ajk seminar..then terus ke surau masak memasak..insyaAllah malam ni akan diadakan bacaan Yassin dan solat hajat kat surau..then pas habis tu, nak perap2 BBQ!!! esok nak g picnic 2 ari 1 malam dengan rakan2!! yeayyy..=)


syamsiddar, nazurah, anis, qiqi, ain....
sesungguhnya aku sayang kepada mereka ya Allah...
moga ukhuwah ini terjalin hingga ke syurga..insyaAllah..
nti 5 tahun yg akan dtg, kami plan nk g bercuti dengan suami and anak masing2..
ahakkk..mesti lagi best ramai2~~ =)



Wednesday, September 21, 2011

qadha' or jamak??

Bismillahirrahmanirrahim...


memandangkan ramai antara kita yang tak tahu ilmu ni, biela nk berkongsi sket satu ilmu ngn antum semua..tapi actually aku sorg je pn yg boleh baca blog ni...so, ni sebagai reminder tok aku lah kan...


jamak ke nak qadha'?


sebenarnya apabila kita mengalami satu masalah yang menyebabkan kita tidak dapat menunaikan solat fardhu pada ketika itu sehingga sudah habis waktu untuk menunaikan solat tersebut, kita tidak perlu qadha' solat tersebut, tetapi kita hanya perlu jamak solat itu dengan solat seterusnya dengan syarat tidak boleh mengqasarkan atau memendekkan solat tersebut...ko paham tak ni?? hakhak..


ok lah..meh sini den terangkan dgn detail lagi...


contohnya biela ni doktor pakar bedah..biela kena start bedah org pukul 1 petang..masa tu zohor lom masuk lagi kan?? bedah punye bedah, korek punye korek, kuarkan, masukkan pape yg patut yg pesakit tu, tibe2 tgk jam..alamak!!! dah pukul 5 petang!!!! benda tu xpelik dalam dunia doktor yer.. pembedahan yg smpai 24 jam pun ade..jadi bile berlaku hal ni, camno tuh??? dah terlepas zohor kan??? jadi caranya adalah kita hanya perlu menjamakkan solat zohor tadi dengan solat asar tapi xboleh qasar tau!! kita niat jamak je..tapi bilangan rakaat tetap 4..so zohor 4 rakaat, asar 4 rakaat...xperlu niat qadha' pn..haaa, Islam itu mudah kan???? =)


ok..perkara macam ni bukan berlaku bile doktor nk bedah pesakit je..contohnya macam yg berlaku hari ni..dala belum solat zohor..nak solat tadi jalan jem plak!! nak solat dalam bas, baju kotor..nak pusing bas patah balik, xboleh...nak terus jalan ke depan pn xboleh..dah tersekat dalam jem..pastu sampai2 je kat maktab terus azan asar..haaa, camno tuh??? jadiii....kite bolehlah jamakkan solat zohor tu tadi dengan solat asar...sebabnya, kita ada masalah yg xdapat dielakkan dan menggagalkan kita solat pada waktu yg ditetapkan...xsalah kan??? =) mudahnya Islam...


biela dapat ilmu ni pn bile baca novel Denyut Kasih Medik" by Dr Farhan Hadi..dalam buku tu die menceritakan pengalaman hidup die sebagai doktor, di samping banyak menyelitkan ilmu2 fekah..best!!! banyak ilmu yg biela dapat menerusi novel ni..


papepun, renung-renungkan dan selamat beramal!! =)

Monday, September 19, 2011

Bismillahirrahmanirrahim..

tazkirah isnin... peringatan tok rakan2 dan diri biela jugak supaya lebih menjaga diri, kehormatan dan maruah diri sebagai wanita ni..insyaAllah...

INFO TIPS MENCARI JODOH BAGI KAUM WANITA

  • ·        Berusaha menyediakan diri sebagai produk solehah yang diidam-idamkan. Biasanya produk solehah yang bermutu tinggi dari segi agama dan akhlaknya mempunyai permintaan tinggi di dunia dan di akhirat. Apabila sesuai masanya dan tepat orangnya, serahkanlah kesediaan hati anda utuk dirisik dan dpinang dengan jalan yang syarak.
  • ·        Berusaha mengawal diri supaya jangan gedik, mudah menyerah dan mudah melayan kerana wanita sebegini biasanya begitu senang untuk dimiliki oleh lelaki yang tidak berakhlak sahaja. Biasaya wanita yang senang dimiliki (hanya dengan sedikit godaan berupa SMS, call, puji-pujian dan lain-lain), senang pula untuk dipersiakan.
  • ·        Berkawan dengan rakan-rakan sejantina yang solehah. Jodoh anda mungkin di kalangan abang mereka, saudara mereka dan sebagainya yang soleh-soleh juga. Jelaskan niat bahawa itu bukan matlamat tetapi wasilah semata-mata.
  • ·        Jika anda terpikat kepada agama dan akhlak seorang lelaki dan anda ingin memulakan, pilihlah cara melalui orang tengah yang soleh. Jangan menghantar hasrat terus kepadanya kerana ia boleh menjatuhkan martabat dan kemuliaan ‘malu’ anda di matanya.
  • ·        Minta ibu-bapa, abang atau saudara mara yang mencarikan untuk anda.
  • ·        Jika anda dirisik secara langsung oleh seorang lelaki dan anda memang menyenangi agama dan akhlaknya serta berkeyakinan dia boleh berubah menjadi baik, mintalah dia merisik dengan cara yang lebih mulia iaitu dengan terus melibatkan ibu bapa bukan hanya berdua-duaan antara anda dan dia. Ingat cara yang menggunakan orang tengah dan menjauhi fitnah itu adalah cara yang dilakukan Rasulullah SAW.

peringatan~

Bismillahirrahmanirrahim....



Antara tanda lelaki itu baik adalah dia TIDAK AKAN PERNAH MEMBICARAKAN SOAL SEKS ATAU YANG MENAIKKAN SYAHWAT denganmu sama ada melalui sms, telefon atau berdepan, SELAGIMANA DIA belum bernikah denganmu. Mana-mana lelaki yang membicarakannya atau meminta sebelum bernikah adalah lelaki jahat dan tidak layak dijadikan suami atau itulah bakal suami penzina, kecuali apabila mereka juga bertaubat...

astaghfirullahal a'zim....moga Allah masih membuka pintu taubat untuk kita..ini lah sebabnye Islam mengharamkan budaya couple dan menggalakkan kita kahwin awal...wallahualam~

Jika seorang hamba Allah menahan keinginannya dari sesuatu yang haram (kerana Allah) maka Allah akan memberikan sesuatu yang diinginya itu mengikut jalan yang halal. (Al-Hadith)..

Semakin banyak kemanisan yang kita teguk dalam pergaulan bebas sebelum berkahwin maka semakin tawar dan hambar pula pergaulan itu sebagai suami isteri nanti (selepas berkahwin). Cinta yg dicari adalah baik, tetapi cinta yg didapati tanpa dicari adalah lebih baik....~ Ustaz Pahrol Mohd Juoi~





doa~



~~ bila mengalami kekecewaan seperti putus cinta, putus tunang, bercerai suami isteri dan seumpamanya maka ikhtiar yang boleh dilakukan untuk melupakan kekasih ialah letak tapak tangan pada dahi atau dada kemudian baca ayat berikut. setelah selesai baca ayat ini, genggam tapak tangan kemudian buat isyarat membuang. ( Surah Ar-Ra'ad ayat 39)

~~ yam hullahu ma yasyak ~~
(Allah menghapuskan jua apa yang dikehendakinya)

"Jika benar kamu sygkan dia..maka lepaskannya..jika dia kembali padamu..maka dia adalah milikmu..jika tidak..dia  bukan milikmu.."



Sunday, September 18, 2011

HE knows~

My dear heart....

Whenever you feel down, be strong dear…ujian Allah..
DIA sebenarnya telah menjawab segalanya….

Kenapa aku diuji??
~~ Al-Ankabut - ayat 2 dan 3 m/s 396~~

Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idamkan??
~~ Al- Baqarah - ayat 216 m/s 34~~

Kenapa ujian seberat ini??
~~ Al- Baqarah - ayat 286 m/s 39~~

Rasa frust??
~~ Ali- Imran - ayat 139 m/s 65~~

Bagaimana harus aku menghadapinya??

~~ Ali- Imran - ayat 200 m/s 76~~

Apa yang aku dapat daripada semua ini??

~~ At- Taubah - ayat 129 m/s 207~~


ya Allah..jadikanlah Al-Quran sebagai penyejuk hatiku..cahaya dadaku..pelenyap dukaku dan penghilang kesedihanku..[riwayat Ahmad Ibn Hibban]

kadang2  bila diuji, Allah dah tunjukkan kita jalan..yg kita xsedar, kita xnmpk, tetapi sebenarnya kita sdg melalui jalan tersebut..sbb tu Allah kurniakan SAHABAT utk dijadikan telinga utk mendengar..jika tidak, berDOAlah, mengadu padaNya..DIA mendengar rintihan hambaNYa...

moga dapat menjadi penawar....
cheer up + senyum slalu oteyh!!
sayang kamu!....







Friday, September 9, 2011

mujahadah~



Bismillahirrahmanirrahim....
Apa khabar hati?
Masihkah ia seperti embun?
Menunduk tawaduk dipucuk-pucuk daun..
Masihkah ia seperti batu karang?
Berdiri tegar menghadapi gelombang ujian,
Apa kabar iman?
Masihkah ia seperti bintang?
Teranng benderang menerangi kehidupan..
Apa khabar saudaraku?
Dimane saudara berada moge sentiasa dirahmati Allah... 


      Ya Allah..sungguh beratnye ujianMu padaku.Malunya diri ini tatkala merintih menghadapinya..Dimane kesabaranku? Dimane imanku? Dimane kekuatanku? Sungguh!aku kecewa dengan diriku..Ku cuba pasakkan dalam hati moge sentiasa sabar dalam mengharunginya agar diriku layak untuk termasuk golongan yang sabar..Tetapkan keimananku ya rabb.Saat ku difitnah,aku cuba mencari teman yang bisa menerangi hatiku dengan kata-kata motivasinya." Biela,sabarlah..la tahzan...innallaha ma'ana"..Masya Allah.sungguh aku terharu dengan bicaranya..Syukran ya sahabatku..Waktu ku menerima ujian, aku menangis pilu..nak dilempar dimane kesedihan ini? Hanya itu yang terlekat difikiranku.MaSYA Allah,malunya aku bila teringat kembali.


Sahabat, apa yang cuba biela sampaikan di sini ialah sabarlah dalam menghadapi ape2 ujian..jangan lupa ujian itulah yang akan menetukan apakah iman anda kental walaupun diuji dengan seribu satu masalah n fitnah..Tenagkan fikiran anda..lapangkan dada dan terimalah hakikat yang sebenarnya.Di sini biela ingin kongsikan kata-kata semangat dan impian untuk mujahadah akan segalanya..
" Biela..sabar dalam melakukan ketaatan dan sabar dalam meninggalkan kemaksiatan! Mujahadahlah.." 
itulah nasihat seorang teman kepadaku yang mengiringiku sampai ke hari ini..Syukran sekali lagi kepada semua sahabat-sahabatku..

Saat Allah mencintai seseorang,tmpat pertama menerima sentuhan cinta itu ialah hati mereka.Disitulah Allah melenyapkan rasa putus asa dan kesedihan akibat dosa mereka,kmudiaN digantikan dgn harapan dan keinginan utk berubah menjadi insan bersih...Hati kita seeloknya selalu berbisik:
"Aku tau bila Allah mencintaiku iaitu saat ku membenci segala kejahatanku"

"berpenat lelahla krna sesungguhnya kesenangan itu slpas kesusahan,jgn berduka cita kerana hidup ini meletihkan,sebab demikianlah hidup ini diciptakan.." 
~Imam Syafie~

Hadapilah setiap ujian yg mendatang dgn tenang dan menganggapnya ujian itu jalan kita menuju syurgaNya. Dia tdak akan mguji hambanya seandainya Dia tau kta tdak mampu tapi kita dberi ujian bersyukurlah dgn sbnarnya krana e2 dia menandakan amat menyayangi kita..walau peritnya ujian walau pahitnya derita walau sakitnya jiwa walau pedihnya hati ibarat dlukai dgn garam tapi ketahuilah.setiap ujian e2 mgharapkan kemanisan imanyg tiada nilainya.sukar ditafsirkan oleh hati sukar dgambarkan dgn mata..fahamilah sakit e2 sebanarnya penawar segalanya..Bersemangatlah..

bile org lain ditimpa ujian, mudahnya kite menjadi pengubat..tapi bile diri sendiri yg diuji, rasa terduduk je kan?? Moge Allah redha dan kasih dengan kita semua..insya Allah..biela akan cuba untuk menjadi yang solehah.sesolehah mungkin untukmu yang bergelar pemilik hatiku...Redhakanlah kami..Amin ya Rabb..Tabahkan hati-hati kami...



Thursday, September 8, 2011

resepi2!!~ pon2!!

Bismillahirrahmanirrahim.....

ahakkk!! tah apo mimpi search western resipi lak ri ni....hehheh~

Black Pepper Steak
Bahan-bahan:
1/2 kg daging (sebaik-baiknya batang pinang)  
5 ulas bawang merah  
2 ulas bawang putih  
1/2 inci halia  
1 sudu teh lada hitam biji (boleh juga ganti dengan 1/2 sudu teh lada serbuk, tapi rasanya kurang oomph!)  
1 batang lobak merah (dihiris menyerong setebal 1/2 inci)  
1/2 cawan kicap manis  
1 cawan air  
1 ulas bawang besar (dihiris membulat setebal 1/4 inci)  
1/2 cawan cendawan butang (kalau yang sebiji-sebiji tu, belah dua. Kalau yang dah siap hiris, tak payah buat apa-apa lagi dah)  
1 biji buah tomato (dibelah 4 atau 6)  
1/2 sudu teh tepung jagung dicampur dengan 2 sudu besar air (untuk memekatkan kuah)  
1/2 sudu teh gula atau secukup rasa  
2 sudu besar minyak masak
Cara memasak: 
 
1.     Daging dihiris lebar dan setebal 1/2 inci. Bersihkan dan ketepikan. 
2.     Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam. 
3.     Masukkan daging, bahan dikisar, lobak merah, kicap manis dan air ke dalam periuk yang dalam. 
4.     Masak atas api sederhana / kecil sehingga daging empuk (pastikan kuahnya tak kering dan tambah air, jika perlu). 
5.     Sementara daging dimasak, goreng bawang besar hingga layu. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah ini dengan buah tomato. 
6.     Apabila daging dah empuk, masukkan bawang besar dan tomato berserta minyaknya, cendawan butang, campuran tepung jagung dan gula secukup rasa. 
7.     Masak atas api kecil selama 3 - 5 minit lagi. 
8.     Siap untuk dihidang.


nak masak steak???????? perghhhhhh..giler kentang....
tah dapat telan dek tekak ke tak mak bapak haku ni nti...aishhhhh...xpolaaaaa...balik umah nnti nak try...ri tu cam banyak je daging lembu terlebih lam peti ais tu...hoho...yg penting kalo nk sedap wat steak ni, daging die kena lembut...then sos die kena sedap!! nyum2...sodap eh..den lapor dh ni..hukhuk!~even den xde la power mower bab2 masakan, dan even aku ni suke menyemakkan dapur mak aku tu masak ikut suke ati je die punye bahan atau org kate awas2 tapi at least aku suke la kan try something new kat umah tu...xpe2..blaja dri kesilapan...kalo xsedap, try and try lagi!!
teringat masa zaman2 baru hbs skola dlu...time tu mmg kayu giler bab2 masak ni..penah skali goreng kangkung tapi terlebih bawang putih! dah ar terlebih pastu tumis xckup garing lak tu...tu la first time masak..debor je bile tgk family dok ceduk kangkung yg aku masak tu...sume yg makan dok terdiam...
aku pn membranikan diri la tanye kan..
"sedap tak yah?? tapi cm terlebh bawang putih je..
"ayah jawab smbil senyum.."sedap..."
bile aku rasa, fuhhhh xsedap langsung!!! ko ingt ko tu org itali nak makan lebih2 garlic ni??? cm makan bawang putih mentah je rasa...
papepun, biela respek tol ar ngn ayah...die berusaha jaga ati anak2 ni supaya tak kecik ati..lagipun time tu first time biela masak..hukhuk...nak cari laki den yg cmtu gak la..even aku masak xsedap, die senyum je...xde pn nk komplen2 smpai aku berjurai2 airmata kat situ jugak...ahakkkk~~
holaaaaaaa...dlm proses blaja masak ah ni..aishhh~
pempuan kalo muke cantik, tapi masak nasik pn terlebih air, xde gune derrrrr~~~ =p